Стоян Михайловски

     Виден български писател, публицист и общественик, поет-философ и сатирик, майстор на баснята и епиграмата. Роден е в гр. Елена в семейството на Никола Ст. Михайловски – възрожденски писател, публицист и общественик, основател на Търновската правописна школа. Племенник е на търновския митрополит Иларион Макариополски.   Първоначално учи в Търново, а през 1872 г. завършва Френския султански лицей “Галатасарай” в Цариград. От тези ранни години започва и литературната му дейност.

   В продължение на две години учителствува в Дойран, след което през 1875 г. заминава за Франция и учи правни науки (окончателно завършва образованието си във Франция през 1883 г.).  След Освобождението от турско робство (1878) Стоян Михайловски работи като адвокат и съдия, преподава френски език и всеобща литературна история във Висшето училище като доцент, а по-късно и като професор.

   На 15 май 1892 г. Стоян Михайловски – тогава учител по музика в Русе, – написва стихотворението “Кирил и Методий” като проект за български всеучилищен химн. Същата година то е отпечатано в списание “Мисъл” в Русе. Стихотворението става известно през 1901 г., когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май стар стил) Панайот Пипков – тогава учител по пеене в Ловеч – написва музика към текста. Оттогава стихотворението е обичан от всички празничен химн на славянските равноапостоли свети Кирил и Методий, известен най-вече като “Върви народе възродени…”

Източник: ..."Уикипедия"...