Здравейте, ето няколко съвета за това как да станете отличници в училище. Надяваме се да ви помогнем!

1.  Как да си уча урока?

      Никога не зубри! Важно е не да си запомниш урока, а да го разбереш. Да кажем че си го наизустил, ти ще го помниш около 2-3 дни и после ще го забравиш. Учителката ще ти пише 6, но това си е за теб. Не трябва да учиш само, за да получиш 6, трябва да го научиш за себе си. Сигурни сме, че не искаш като пораснеш да си чистач на тоалетни или сервитьор. За да имаш добро бъдеще трябва да учиш. Да влезеш в добър университет и след това да те търсят на работа, а не ти да ги търсиш. Точно заради това трябва да разбираш уроците си. И когато те изпитват разказвай урока си със свои думи, а не както е написано в учебника. Учителя или учителката ще разбере ,че си го разбрал,а и ще ти пише по- висока оценка. И най- важното- оценките показват това колко си научил, а не какво си запомнил. Когато те изпитват, трябва да създадеш впечатление, че си знеш урока! Ако го направиш…-шестицата ти е в кърпа вързана.

2. Как винаги да съм подготвен за изпит или домашно?

      Така, да кажем че за днес си имал История и си взел нов урок. Когато се прибереш у дома веднага си научи урока, защото още ще си спомняш обясненията на учителя. Ако научиш урока по – късно (да кажем един ден преди следващия час по история) няма да помниш нищо от обясненията на учителя и ще ти е по- трудно. Затова винаги си учи урока същия ден когато са ти го преподали. И когато дойде денят за изпитване на този урок ти си преговори още няколко пъти урока и ще видиш, че ще го знаеш перфектно. Ще изкараш и добра оценка. Ако оставяш всичко за последната минута, всички домашни ще ти се струпат наведнъж и ти ще се чудиш какво да правиш. Първо, че няма да знаеш урока добре и второ другите ти домашни ще бъдат на същото ниво като на урока. Ти сам си направи извод. А за домашните, трябва редовно да си ги пишеш и всичко ще е наред.

3.  Възприемай ученето като игра!

      Може да ти  се струва глупаво, но това е страхотна тактика за добри оценки. Например трябва да научиш някакво стихотворение на изуст. Струва ти се много трудно, но според теб как тези броеници „онче, бонче, счупено пиронче…” и много други ги помним през целия си живот. Странно нали. Аз знам защо. Защото ги използваме, когато играем. Ние ги възприемаме, като нещо забавно, а не като нещо което трябва да научим. Това е. Например формулите по математика за намиране на лице на трапец, куб, и още какви ли не фигури не можем да ги запомним много добре или ги забравяме. Ако го възприемем като игра или броеница и използваме тези формули докато играем, ние ще ги запомним искаме или не. Може да използваме това не само за формули, а за всичко, което поискаш!

4. Какво  е предимството да си научил урока си?

      Да си учиш уроците си има предимство, което ти осигурява спокойствие. Ето какво имам предвид: вместо в клас  да се притесняваш, че не си си научил/а  по дадения предмет и да се снишаваш когато госпожата или господина иска да вдигне някой ученик на дъската, можеш  съвсем спокойно да  вдигнеш ръка.Нека приемем,че учителката вдига точно теб, но ти не си си научил/а урока, ти ставаш съвсем несигурно и отиваш пред дъската. Няма ли да се притесняваш? Какво можеш да кажеш: ‘Ами, то такова, госпожо аз не съм си научил/а урока за днес. Това ли ще кажеш? Да това, или някое друго извинение: ‘Госпожо,аз не съм си научил/а урока за днес,защото вчера бяхме при едни мои роднини и се върнахме вкъщи късно, не ми остана време  да си науча…. Не, вие си мислите, че учителите се хващат на такива лъжи, но всъщност те знаят,че просто не ви се е учило или нещо такова! Сигурна съм, че ти не би искал,а да попадаш в такава ситуация, затова най-добре е да си научиш урока,за да не ти е неудобно да се обясняваш  на учителя!

5. Как да не се притесняваш преди изпит?

      Повечето от нас се притесняват преди изпит. Поне на някои мога да помогна. Аз лично не мога да спра да се притеснявам, въпреки че знам че е лошо. Има само един начин! Когато си учиш за този изпит чети урока (или  на каквото ще те изпитват) на глас. И си го разказвай няколко пъти също на глас. Пробвай се като го разкажеш на майка си, баща си или брат и сестра (ако имаш). Трябва да свикнеш да говориш свободно пред хора без да се запъваш  и притесняваш.
Или просто да си го разказваш сам/а на себе си. Когато излезеш пред дъската, затвори очите си и си представи, че си в стаята си и си съвсем сам/а. Надявам се да проработи! И най- важното, учителя не те изпитва, за да  те мъчи, а за да види дали си научил/а нещо.

You must be logged in to leave a reply.