Шарл Перо

    Френският писател Шарл Перо е роден в Париж през 1628 г. Надарен със способности, той изучава внимателно народните приказки, издирва богатото народно творчество и се опитва да го претвори в нова форма.

    Събраните народни приказки Шарл Перо най-напред разказва на своя малък син. Той внимателно наблюдава какво прави най-силно впечатление на единадесет годишното момче. Писателят грижливо отбелязва подробностите, които най-силно вълнуват детето, и какво то добавя към разказа. Изкуството на автора се състои в това, че успява за запази говоримия език и особеностите на народното творчество.

    След продължителна творческа работа писателят подготвя и издава през 1667 г. книга с приказки под заглавие “Приказки за феи” или “Приказки от стари времена”. Те са подписани с името на сина на Шарл Перо – Перо д’Арманкур. Никой обаче не може да посочи от кого и къде са измислени приказките.

    Шарл Перо е автор на научни съчинения, но името му обезсмъртяват приказките за Спящата красавица, Червената шапчица, Котаракът с чизми, Пепеляшка, Малечко-палечко и др.

    Приказките на Шарл Перо са разпространени в целия свят – те поучават и децата, и възрастните да бъдат честни, работливи, съобразителни и смели, а не груби, страхливи и лениви.

    Приказките на Шарл Перо принадлежат към произведенията, които се четат от малки и големи, и са белязани с художествено безсмъртие.

Източник: …“Познавате ли тези сладкодумци?“…

                            

You must be logged in to leave a reply.